Motive



Mi-am dat seama saptamana trecuta ca am zeci de motive sa "Pastrez Romania curata" (din punct de vedere ecologic, desigur) si analizandu-mi faptele pentru asta, zilnice, am concluzionat ca: chiar daca nu gasesc un cos de gunoi in imediata apropiere a mea cand am un ambalaj in mana, il tin pana cand gasesc un cos; daca sunt la facultate sau intr-o incapere si nu ma pot ridica, il pun in geanta pana cand am ocazia sa ies si sa vad un cos de gunoi; nu las gume in bancile de la facultate ca sa enervez colegii care urmeaza dupa mine la ore, sa le murdaresc hainele sau sa stric mobilierul, cred ca toate astea tin si de un minim bun simt si de responsabilitate. Am descoperit de curand o oja foarte tare, dupa lungi cautari pentru oje care nu numai sa coloreze cica frumos unghia, ci s-o si intretina. Am gasit-o intr-o farmacie, aparent dintr-o greseala: cat stateam la coada, langa casa de marcat era un cos cu oje si creioane pentru ochi ale unui brand cunoscut din Cluj.

Fara a face publicitate, am descoperit de fapt inca o data un produs cu traditie romanesc, de calitate (si asa am convingerea si incerc sa gasesc in magazine, supermarket-uri produse romanesti avand si mania de a cauta etichetele si a vedea in ce oras sunt fabricate, sa ma asigur ca sunt fabricate in Romania si nu doar distribuite de o firma din tara). Mi-am dat seama pentru a mia oara ce frumoase peisaje are tara asta numita Romania! Parca nu ma satur sa le observ, sa le caut intelesuri, sa caut prin culorile, formele lor imaginile trecutului, ale istoriei, ale frumosului (si asta nu doar de 1 Decembrie) ce frumoasa e tara mea! Mai mult decat atat, am observat o fotografie din revista Historia cu niste copii la tara in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial (bine, fotografia ilustra de fapt efectele secetei din 1946, dar eu am observat cat de frumosi erau copii aia ce stateau in tarana, Doamne ce frumosi erau!) ma uit des la fotografia aia si de fiecare data mi se pare superba. 

M-am decis ca atat timp cat voi mai calatorii prin tara, sa fac fotografii obiectivelor turistice, a locurilor cunoscute pe plan local si sa scriu despre ele dintr-un simplu motiv: avem locuri in tara care trebuie si mai mult, merita, sa fie promovate. Exista oameni care chiar cred in idealuri culturale, in cultura, in valori culturale, artistice, nationale, europene, internationale, gandesc si cred mai mult. Ar suna a lux in perioada de criza economica sa pastrezi si sa perpetuezi cultura prin manifestari artistice, festivitati, expozitii, reprezentatii de teatru, concursuri, insa, sunt oameni si autoritati publice, institutii culturale care inca fac asta, si o fac f bine! sa le dea Dumnezeu putere de munca si idei de genul acesta cat mai bune si pentru viitorul culturii, al artistilor si al iubitorilor de frumos din aceasta tara.